El Barri 22@, la zona de moda

Per què triar el barri 22@?

barri 22@
barri 22@

Quan algú comença a plantejar-se fer una mudança a Barcelona, sol ser per diferents motius, per augment de la família, per canvi de treball, per buscar una casa més gran o més petita, per comparar i deixar el lloguer o per buscar més comoditats dins de l’edifici, tals com piscina, gimnàs, aparcament, etcètera.

No podem ometre que la mobilitat social sempre està vinculada a motius econòmics. Ja sigui que es busquin oportunitats laborals o acadèmiques, una mudança mai fortuïta. És per això que des de l’experiència, aquí a Flippers hem detectat que moltes de les persones que seleccionen com la seva nova llar a aquesta bonica ciutat de Barcelona, busquen barris o zones més actives, ben situades i amb un dinamisme econòmic que faci que valgui la pena l’esforç de la mudança, com en el cas del barri 22@.

En aquest sentit, el barri 22@ és un dels barris que més persones trien com a destinació de la seva mudança, això es deu al fet que és una zona de Barcelona que s’ha desenvolupat molt en els últims 10 anys, oferint habitatges de totes les característiques i oficines per a qualsevol tipus d’empresa. El barri 22@ aglutina tots els serveis que pot necessitar una ciutat, bones comunicacions, hotels, centres comercials, centre de convencions i lloc d’oci per a totes les edats i públics. La remodelació d’aquesta zona va portar a l’obertura d’una part de Barcelona a mar i amb això s’ha aprofitat totes les possibilitats que ofereix.

Val la pena aprofundir en les característiques que fan d’aquest barri 22@ un lloc tan atractiu per els qui van a viure a Barcelona o es traslladen des d’altres àrees de la ciutat. Com a aperitiu, què tal conèixer com es va originar aquest particular barri?

La història del Barri 22@

Una ciutat dinàmica i en constant canvi com Barcelona, es troba contínuament en procés de buscar idees, propostes i suggeriments innovadors que li permetin no estancar-se i continuar en el camí del creixement econòmic del desenvolupament social. En aquest context que tenim, el sorgiment i implementació del projecte del barri 22@, com una resposta de l’administració local a la necessitat de comptar amb més fonts d’ocupació en el sector secundari (i així no dependre tant del sector terciari, és a dir, de serveis) i en certa forma aterrar en un autodenominat districte “innovador”. Tot el projecte va partir cap a la reordenació a escala urbana de l’àrea del barri 22@, amb dos objectius en ment: donar-li vida al vell districte industrial de Barcelona i alhora, impedir que es convertís solament en un espai residencial de luxe. Més aviat la idea consistia a planificar urbanísticament amb un sòl divers en usos: àrees residencials, industrials i comercials.

Cal considerar que malgrat les implicacions positives que aquest projecte portaria a la zona i a la ciutat en general, no es va establir en un espai en blanc, sinó que es va triar prendre part d’un espai que ja forma part de la història de Barcelona, el barri Poblenou. Cal recordar que el barri 22@ en el Poblenou (en el districte de Sant Martí), sempre s’ha caracteritzat per ser una àrea industrial, a més de que va ser històricament el bressol del moviment obrer català, de tal forma que prendre aquest espai i tornar-l’ho a dotar d’un caràcter industrial, productiu i de mobilització econòmica és en certa mesura com reinjectar vitalitat a tota l’economia de Barcelona i Catalunya. Va ser sens dubte una elecció simbòlica i molt representativa, amb el barri 22@.

barri 22@
barri 22@

Transformació del barri 22@

Reprenguem llavors l’origen d’aquesta transformació: tant a Barcelona com en la resta de Catalunya tenim una creixent tercierització de l’economia en la qual el sector serveis es va fer pràcticament dominant (arribant a representar el 70% de l’activitat econòmica), i amb això la necessitat de, d’una banda, revitalitzar el sector industrial o secundari i alhora, vincular-ho geogràfica, institucional i estratègicament amb el sector serveis.

En els seus inicis, el plantejament general per a la implementació del pla barri 22@ bcn, es pot veure com neix des de l’anàlisi que ja existia una manca de moviment industrial en el Poblenou, ja que la indústria ja s’havia desplaçat als polígons industrials situats en la perifèria de la ciutat. Per això, que al barri 22@ es pensa en una espècie de conglomerat que agrupés els sectors de la indústria i els serveis enfocat alhora l’era digital i de coneixement. Es pensava en una recuperació industrial i un foment de l’activitat econòmica, sempre pensant a seleccionar activitats relacionades amb les noves tecnologies de transmissió de la informació, la comunicació, la recerca, la cultura i en general, el coneixement.

Per a això, es va plantejar la creació de pols estratègics de transformació al barri 22@, així com la varietat d’usos del sòl per no caure en l’error de crear un simple espai industrial, sinó que s’arribarà autènticament a l’ús ampli i variat del sòl: industrial, d’oficines, comercial (sense centres comercials), habitatge, residencial, etcètera. Així mateix, es buscava que tot això s’unís de forma natural i cohesiva, donant-li identitat al lloc però alhora amb flexibilitat i reconeixent les particularitats històriques i arquitectòniques del barri 22@.

Barri 22@ i els seus inicis l’any 2000

Tot aquest procés s’inicia des de l’any 2000. Setze anys després, en aquesta àrea se situen universitats, empreses, centres de recerca, habitatges i zones verdes, entre unes altres. En el següent mapa podem observar la seva ubicació geogràfica a l’entorn del districte de Sant Martí de Barcelona:

barri 22@
barri 22@

El vibrant Barri 22@ és una de les zones que atreuen a ciutadans estrangers que desitgen instal·lar-se a Barcelona. Habitants locals també realitzen els seus trasllats des d’altres punts de la província fins aquí.

El model productiu del barri 22@

Com hem vist, el pla barri 22@ neix una idea central: innovació urbana, basant-se en qualitat de vida, en infraestructures valuoses i en un patró de ciutat sostenible. Per què precisament el nom barri 22@? Doncs degut precisament al fet que es canvia l’anterior qualificació urbanística denominada barri 22@, industrial, per la clau de barri 22@, que representa renovació, integració i fusió. El projecte, la seva execució i seguiment, es basen en els següents eixos:

barri 22@
barri 22@

D’acord amb xifres oficials, des del començament de la implementació d’aquest projecte s’ha renovat un 70% de les construccions de les àrees industrials preexistents del Poblenou, gràcies a la implementació de prop de 150 instruments de planejament. Tots aquests projectes permeten l’obtenció de sostre sobre rasant per als nous espais productius. Així mateix, en aquest barri, s’han localitzat des de l’any 2000 prop de cinc mil empreses noves, creant gairebé seixanta mil llocs de treball. És molt important destacar que d’entre aquestes empreses, moltes pertanyen a l’àmbit de les comunicacions, el coneixement digital i la cultura. A més, més de la meitat són de nova creació, i amb això, realment s’està començant a complir amb els objectius inicials del programa barri 22@ bcn.

Naixement del projecte del barri 22@

Un altre punt molt important del disseny i del teixit d’aquest nou barri és el de dedicar el 10% dels sòls que solien ser ja sigui industrials o habitacionals a la creació d’àrees verdes, atorgant major qualitat als espais d’ús públic, ja que amb això, es permet fer la cohesió social i econòmica del lloc.

A setze anys del naixement del projecte, hi ha molt que pot dir-se del barri 22@. No només que és una zona de moda, sinó que també va implicar una revolució del barri en termes de canvi, urbanisme, noves tecnologies, canvi de llenguatge simbòlic i integració del discurs de l’era digital a l’entorn productiu. Es tracta d’un esforç bastant ben assolit (encara que com tot projecte pugui tenir els seus bemolls), que ha aconseguit mobilitzar a la població econòmicament activa, transformar l’espai urbà, atreure capital, mobilitzar les noves tecnologies, aconseguint fer d’aquest racó de Barcelona una zona més compacta i que posseeix una alta plurifuncionalitat i que a més, ha motivat l’activació del mercat immobiliari, al barri 22@.

El mercat immobiliari al Barri 22@

Per què es venen i construeixen més habitatges al barri 22@ que en altres zones de Barcelona? Com ja hem esmentat, hi ha gairebé cent mil treballadors i gairebé cinc mil treballadors autònoms, un creixement empresarial que duplica al de la resta de Barcelona i Catalunya, i la pròpia població del barri ha crescut exponencialment, passant del voltant de setanta mil habitants als gairebé cent mil a l’actualitat.

Quin tipus de barri és el barri 22@?

A més, es reconeixen prop de 4.000 habitatges que ja existien a l’àrea i s’han creat prop de 3.000 nous habitatges, la qual cosa posen el potencial immobiliari d’aquesta zona en més de 12.020 milions d’euros.

La proximitat de centres culturals, campus universitaris, empreses, indústria i comercial és sens dubte un motor inesgotable de mudances, canvis, arribades de persones al barri 22@.

Fins i tot els barris propers, com el de Besós-Maresme s’han vist beneficiats amb la “bonança” immobiliària que es deriva de la solidificació de l’enorme projecte que va construir el barri 22@ des del seu plantejament.

Una de les tensions existents al barri 22@ era la dicotomia entre progrés i tradició, doncs com ja hem dit, el Poblenou és un dels barris amb major arrelament històric de Barcelona. Per aquest motiu, l’associació de veïns s’han mobilitzat, atraient cada vegada més projectes de creació cultural, llavors comercials i altres focus de desenvolupament que en certa mesura han adaptat o servit com a pont entre el seu caràcter popular i la seva històrica industrialització amb la seva moderna digitalització. Això fa que les noves personal que vénen a viure al barri després d’una mudança a Barcelona, s’adaptin d’una forma més senzilla i gradual a un espai que viu a mig camí entre la tradició i la història, i una modernitat planificada, digital i mobilitzadora que sens dubte semblava una utopia fa setze anys.

Des de l’escepticisme fins a la reticència per part dels habitants tradicionals, fins a la solidificació del projecte gràcies a la cooparticipació d’institucions, empreses, habitants i govern, el projecte barri 22@ bcn, ha demostrat que si bé no pot crear-se del “res” un clúster de desenvolupament tecnològic i digital, sí que és possible sembrar les llavors que poden donar lloc, amb la posterior participació social, a un espai de creixement, desenvolupament i oportunitats tant per a la gent que ja vivia al barri com a parell nous habitants que decideixin adoptar el barri 22@ com el seu nou lloc de residència.

Si necessito una mudança al barri 22@…

Si aquest és el teu cas, en Mudances Flippers, ens encarreguem de tot el procés de principi a fi, perquè tu no hagis de preocupar-te de res: realitzem mudances internacionals – si véns d’un altre país o tornes a Barcelona després de viure fora-, i mudances nacionals cap a Barcelona –tant si et mudes a Barcelona des de qualsevol punt d’Espanya com si desitges traslladar-te dins de la mateixa ciutat de Barcelona d’un barri a un altre-, incloent el districte del barri 22@.

Només has de trucar-nos gratuïtament al 900 330 000 i resoldrem tots els teus problemes. Si ho desitges, pots contactar amb Mudances Flippers mitjançant el nostre contacte per a Mudances a Barcelona. A Mudances Flippers canviem la teva vida.

Barcelona: El Barri 22@

El barri 22@, conegut com el Districte de la innovació, és una àrea de Barcelona de prop de 200 hectàrees amb l’objectiu de transformar l’antic sòl industrial del Poblenou (districte de Sant Martí) per convertir-lo en una àrea de concentració estratègica d’activitats intensives en coneixement. A la vegada al barri 22@ s’està creant un nou model de ciutat compacta on les empreses, universitats, centres d’investigació, de formació i de transferència tecnològica conviuen amb habitatges, equipaments i zones verdes.

barri 22@
barri 22@

El barri 22@ i el cinema

La multinacional d’àudio impulsarà solucions per al sector cinematogràfic des de les noves instal·lacions del barri 22@.

Dolby ha escollit Barcelona com a seu del seu Centre Europeu de Recerca i Desenvolupament, el primer d’aquests característiques al continent.

La multinacional especialitzada en àudio i so ha inaugurat les noves instal·lacions, ubicades al districte del barri 22@. Des d’aquest centre, Dolby impulsarà el desenvolupament d’eines vinculades al món del cinema.

L’empresa va participar a la darrera edició del Mobile World Congress, el passat mes de febrer, on va presentar la tecnologia “Dolby Headphone”, que ofereix envoltant per smartphones.

barri 22@
barri 22@

Habitatges protegits al barri 22@

L’Alcaldia ha visitat la promoció el Triangle 22@ coincidint amb el lliurament de claus dels 53 pisos de lloguer social per a joves i gent gran.

L’Ajuntament de Barcelona ha cedit sòl a fundacions i privats per fer un total de 648 habitatges protegits en tres anys, situats al voltant de l’eix de l’Av. Diagonal, des de Glòries fins al Fòrum. La alcaldia de Barcelona, ha destacat que “la col·laboració públic-privada ens permet donar resposta a demandes socials en el camp de l’habitatge”.

Des de l’Ajuntament s’han coordinat esforços i iniciatives per construir al barri 22@, 53 pisos de lloguer social. Aquest és un exemple clar de com des de l’associació público – privada pot combinar esforços per un fi comú. Davant dels nous adjudicataris d’aquesta promoció, ubicada al carrer Àvila 143,des de l’alcaldia s’ha assegurat que com a ciutat, és un èxit que es puguin atendre les necessitats de les persones, facilitar un habitatge digne a aquells que ho necessiten, com són els joves i la gent gran.

Premien una promoció d’habitatges del barri 22@ per la seva construcció sostenible

El primer edifici de la ciutat amb qualificació energètica A, situat al carrer de Roc Boronat, ubicat al barri 22@, ha rebut un reconeixement a la seva sostenibilitat amb el Gran Premi a la Promoció Immobiliària més Sostenible 2012, que ha atorgat Endesa en el marc del Meeting Point.

Es tracta d’un edifici d’habitatges plurifamiliars connectat a la xarxa Districlima per subministrar fred i calor i els seus habitants estalvien un 20% en el consum elèctric i redueixen les seves emissions de CO2 en un 50%.

barri 22@
barri 22@

L’Ajuntament posa en funcionament nous punts de recollida pneumàtica de residus al barri 22@

L’Ajuntament ha posat en funcionament la vuitena central de recollida pneumàtica de Barcelona que, amb 240 punts de recollida, donarà servei al sud-oest del Besòs i la Gran Via, al districte de Sant Martí, que són els barris que engloben el barri 22@.

Inauguren el ‘Twentytu’, un hotel de baix cost al barri 22@

Es tracta d’un establiment que desenvolupa un nou concepte d’allotjament urbà destinat a persones que visitin la ciutat de Barcelona amb el denominador comú de l’interès pel disseny, l’ús de les noves tecnologies i el medi ambient i per crear vincles amb altres viatgers

Tots aquests projectes fan un gran atractiu, tant per famílies com empreses, per traslladar-se al barri 22@, un dels més punters de la ciutat, per la seva innovació.

barri 22@
barri 22@

Tags:

Artículos relacionados

13/01/2021

Factors que influeixen en els...

A l’començar una vida nova, i arribat el moment de deixar l’habitatge, el...

0

06/11/2020

Mudances durant el segon...

El Govern, ha aprovat a Espanya, a través d’un Reial Decret, la declaració...

0

06/05/2020

Com organitzar una mudança...

A continuació podem detallar una sèrie de consells sobre com organitzar una mudança...

0

27/04/2020

Mudances amb grua a Barcelona

A l’actualitat, Barcelona és considerada ciutat cosmopolita, per la seva...

0

27/03/2020

Mudances urgents Barcelona

Diàriament a la ciutat comtal es dóna la necessitat d’executar mudances urgents...

0

25/03/2020

Mudances durant el

Ja han passat més de dos mesos des que el nostre país es troba en estat d’alarma...

0

Leave a Comments

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.